9 februari 2012

Det här med Protein

Idag är det vilodag hela dagen som gäller, det ända som står på agendan är en promenad efter jobbet ikväll.

Jobbar 12timmarspass idag så då passar de bra med vilodag och bara fokus på jobbet.

Har tänkt en del på det här med kosten inom "hälsobranchen" och protein är något som de flesta tränande individer äter mest av, även jag själv.

Som jag ser det finns det två olika vägar att tillföra protein via:

Väg 1. De naturliga proteinet i livsmedel som ägg och kyckling. Fördelar är att du får i dig en mängd essentiella aminosyror samt vitaminer och bra fetter som t.ex via äggulan och slipper konstgjorda tillsatser.

Väg 2. Via proteintillskott som t.ex proteinpulver gjort på vassle eller kasein. Fördelar är att det är enkelt att ha med sig t.ex. i väskan på jobbet/träningen och att det är lätt att blanda en proteindrink i shaker och inta i farten om du har en stressig tillvaro.


Det kan vara svårt att veta vilket av dessa två alternativ som är att föredra,
Jag röstar för den naturliga vägen via livsmedel eftersom jag försöker äta en kost som innehåller så lite processad och konstgjord mat som möjligt.

Även om jag också "skakar pulver" någon gång ibland för att det är lättillgängligt när jag är på språng så tror jag ändå att det i de långa loppet lönar sig att äta så naturligt som möjligt eftersom människan i alla tider klarat sig utan tillskott och ändå utvecklat muskler, varit starka och haft en bra hälsa i allmänhet.

Jag skriver inte det här för att klanka ner på de som föredrar pulverformen framför intag i livsmedelsform, utan jag beskriver bara min åsikt i frågan.

Vilken intagsform av protein föredrar du och varför? Alla åsikter välkomnas :)

3 kommentarer:

 1. Jag föredrar den naturliga vägen, men känner jag att jag behöver lite extra protein, eller de dagarna jag tränat extra hårt är jag också en av dem som tar en shake :)

  SvaraRadera
 2. Utifrån att jag har ett arbete med regelbundna tiden och på en plats( kontorsarbete) så har jag relativt lätt (i regel) att planera mina måltider och på naturlig väg få den proteinrika. Jag fyller dock på med proteinshake (vassle) direkt efter styrketräning, då att duscha, ta sig hem å fixa mat tar längre tid än vad jag vill att det ska ta innan jag får i mig protein.

  Jag tror att grunden bör vara "riktigt mat" och att proteinpulver ska användas som det som det är ett kosttillskott - TILLSKOTT - som ett komplement till "vanlig" mat alltså :)

  SvaraRadera
 3. Okej, härligt att du har det förutsättningarna på arbetet, det önskar jag att jag också hade:)
  Jag tror också på vanlig mat i grunden, det är det kroppen behöver sen är tillskott något man tar utöver maten om de behövs :)

  SvaraRadera